Koç Üniversitesi Hastanesi ile BioNTech işbirliği
Hastanenin sempozyum salonunda düzenlenen basın toplantısında konuşan Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şükrü Dilege, bugün heyecan duydukları bir işbirliğinin ilk adımını atmak için burada olduklarını söyledi.
prof. Dilege, milyonlarca insanın Kovid-19’da yaşamasını sağlayan mRNA bazlı aşının bulunması, geliştirilmesi ve uygulanması için çaba sarf eden BioNTech iş birliği ile hastanelerinin onkolojik çalışmalarının sona ereceğini açıkladı. dünyayı kasıp kavuran salgın.
Kanserin Türkiye’de ve dünyada en büyük sağlık sorunu olduğuna dikkat çeken Dilege, şöyle devam etti:
“Önümüzdeki 30 yılda 25 trilyon dolarlık bir maliyete neden olabilir. Dolayısıyla tedavilere yapılan bu 25 trilyon dolarlık harcama, iş gücü kaybı ve o alana yapılacak yatırımlar ilk 5’teki birçok kanser türünde. Bir göğüs onkolojisi cerrahı olarak. , Akciğer kanseri, meme kanseri, kolorektal kanser üzerine çalışıyorum.” Kanser, karaciğer kanseri ve lösemi gibi ilk 5’e girebilecek konularda adımlar atılması gerektiğine inanıyorum. Üniversitemiz Türkiye’nin ilk 3 vakıf üniversitesinden araştırma birimi olarak seçilmiş bir üniversitedir. Bu yapı içinde çok iyi çalışan bir klinik araştırma biriminin varlığı, bu iki gücün birleşmesi ülkemizi güzelleştirir ve insanlığa çok değerli katkılar sağlayacaktır.”
Dilege, görüşmenin ardından her iki tarafın ileriye dönük proje ve hedeflerini detaylı olarak konuşacaklarının bilgisini verdi.
“BioNTech, onkolojik hastalıklar alanında 24 klinik çalışma yürütüyor”
BioNTech Türkiye Genel Müdürü Anıl Özkan da 2021 yılından bu yana iletişim halinde oldukları Koç Üniversitesi Hastanesi ile ilk iş birliğini hayata geçireceklerini belirtti.
Firmanın çalışma modelinden bahseden Özkan, yeni nesil immünoterapiler geliştirerek bilimi ömrü uzatmak için kullanmayı hedeflediklerini belirtti.
BioNTech’in dünya genelinde 4 bin 500’den fazla çalışanı ile 25 yeni ilaç adayı üzerinde çalıştığını belirten Özkan, Kovid-19 aşısını her zaman yeni varyantlar için geliştirdiklerini ve bu aşı üzerinde çalışmaya devam edeceklerini söyledi.
Kısa vadede ana odaklarının onkoloji ve enfeksiyon hastalıkları olduğunu belirten Özkan, onkolojik hastalıklarda 24, enfeksiyon hastalıklarında 8 klinik çalışmalarının olduğunu kaydetti.
Anıl Özkan, BioNTech Türkiye olarak amaçlarının olabildiğince çok klinik çalışma ve çalışmayı ülkeye getirmek ve tanıtmak olduğunu belirterek, “Bu konudaki en büyük şansımız Özlem ve Uğur’un BioNTech’in başındaki eğitmenler olması. Hızlı bir şekilde Türkiye’nin de öncelikleri olduğu için şanslıyız, ilerlemeyi düşünüyoruz.” dedi.
Koç Sağlık CEO’su Dr. Erhan Bulutcu’nun da selamlama konuşması yaptığı törende, hastanenin Klinik Araştırma Birim Yöneticisi Prof. Dr. İhsan Solaroğlu üniversite, tıp fakültesi ve klinik araştırma birimi hakkında birer sunum yaptı.
“Kanser öncelikli alanlardan biri olacak”
Konuşmaların ardından Özkan ve Solaroğlu, gazetecilerin işbirliğine ilişkin sorularını yanıtladı.
Bu iş birliği kapsamında hangi hastalıkların çalışılacağı ve herkesin beklediği kanser aşısını kapsayıp kapsamayacağının sorulması üzerine Solaroğlu, bugün BioNTech grubu ile kendi araştırmacı ve yöneticilerinin bir toplantıya geleceğini ve yapacaklarını bildirdi. hangi klinik deneylerin başlayacağına dair ilk toplantıları yapmak. prof. Solaroğlu, kanserin öncelikli alanlardan biri olacağını düşündüğünü belirtti.
BioNTech Türkiye Genel Müdürü Özkan, en doğru çalışmaları bulmak, bilimsel olarak neler yapabileceklerini görmek ve en verimli çalışmaları Türkiye’ye getirmek için birbirleriyle konuşacaklarını söyledi.
Koç Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Kliniğinde Kovid ile ilgili çalışma yapılıp yapılmayacağı sorusuna Özkan, “Şu anda böyle bir ihtiyaç görmediğimiz için böyle bir çalışmaya gerek yok. Çünkü şu anda yeni bir sevgilimiz var. Aşı hatırlatma dozlarıyla ilgili piyasada. Bizim derdimiz Türkiye’ye getirmek. “Süreci başlattık. Geldiği zaman özel piyasada o aşıyı isteyenler ulaşabilecek.”
Anıl Özkan, hangi klinik çalışmaların öne çıktığı hakkında bilgi vererek, “Şu anda Türkiye’de bir klinik çalışmamız var. Bu akciğer ile ilgili. Onun dışında bir sonraki baş boyun ile ilgili.”
Almanya’da Kovid-19 aşısıyla ilgili açılan davaya ilişkin açıklama
BioNTech Türkiye Medikal Müdürü Dr. Ruşen Oran, Almanya’da bir sağlık çalışanının Kovid-19 aşısının yan etkileri olduğu iddiasıyla şirket aleyhine açtığı davanın süreciyle ilgili BioNTech’in küresel değerlendirmesini paylaşarak basının sorularını yanıtladı.
Aşı üreticisi olarak tüm sorumluluğu ciddiye aldıklarını ve sorumluluğun üstlenildiği her olayın detaylı bir şekilde incelendiğini söyleyen Oran, özel uzmanlardan oluşan Tıbbi Güvenlik ve Farmakovijilans Dairesi Başkanlığı olduğunu söyledi.
Aşının potansiyel olarak önemli ve ölümcül hastalık sayısını azalttığına dair dünya çapında kanıtlanmış verilere sahip olduklarını belirten Oran, olası yan etki sayısının çok az olmasının aşının pozitif güvenlik profilinin altını bir kez daha çizdiğini kaydetti.
Şu ana kadar ne gibi yan etkiler gördüklerini bir gazeteci sorduğunda Oran şu yanıtı verdi:
“Şu ana kadar fiyatlanan olaylarda ya işin bilgisinde fiyatlanan bilinen yan etkilerden bahsedebiliriz – Bunlardan en önemlisi baş ağrısı, ateş gibi süreksiz aşı reaksiyonları diyebilirim – ya da mevcut bilgilere dayanarak yetkili makamların değerlendirmesi sonucu aşıyla ilişkilendirilemeyen sağlık sorunlarını da içeriyor”Bu durum Hamburg Bölge Mahkemesinde görülmesi planlanan dava için de geçerli. . Verilen tüm bilgilere dayanarak, bu konuda açıklanan rahatsızlığın dikkatle değerlendirildiğini ve davanın şirket için haksız kabul edildiğini belirtmek isterim.”